Wat is dat toch, apen en macht!!

Pieter Vermunt

Het is een feit.. we kunnen er niet meer onderuit, datgene waar ik bang voor was, is uitgekomen, Donald Trump gekozen tot president! Net als Sheila Sitalsing in de Volkskrant, http://s.vk.nl/s5420-a4411439/ weet ook ik niet wat ik tegen mijn dochters moet zeggen. Vol ongeloof zien ze me vanochtend met mijn ogen rollen als ik het nieuws verneem. Hoe kan dit in vredesnaam gebeuren, zijn ze in Amerika dan echt helemaal de weg kwijt, het kan toch niet.. Nu blijkt dat ik niet de enige ben die vertwijfelt naar verklaringen zoekt. Het meest interessante vond ik vandaag, ook weer Volkskrant, hoogleraar evolutionaire psychologie Mark van Vugt. Hij had voorspeld dat Trump zou winnen omdat de leiderschapstheorie die de psychologen onderzoeken, ervan uitgaat dat mensen gedeeltelijk op hun instinct stemmen, overigens zonder zich daarvan bewust te zijn. Bij dreiging van buitenaf zal men neigen tot stoere, mannelijke leiders; als interne problemen in de groep de boventoon voeren, maken vrouwen meer kans, als stereotype verzoeners en bruggenbouwers. Nadat ze de gelaatstrekken van de kandidaten analyseerden, ontdekten ze tot hun verrassing dat Trump sterk scoort op ‘gorilla-achtige’ eigenschappen: brede kaak, kleine ogen, lang, een zware stem. Naast deze verklaring hoor ik ook de veel gedeelde reden dat “de blanke onderklasse een statement wil maken tegen de verdere globalisering en graag wil dat de eigen problemen het eerst moeten worden opgelost. Make America great again”.
Als we nu beide redenen eens naast elkaar leggen dan bekruipt mij een heel ongemakkelijk gevoel.. Dat zou dus betekenen dat men in Amerika iemand heeft gekozen die op een gorilla lijkt en met gorilla oplossingen komt.. Trump gaat alles oplossen zegt hij, simpel, we bouwen een muur om ons land, er komt niemand meer in, we gaan nergens meer handelsakkoorden afsluiten want we lossen onze problemen gewoon zelf op. Wanneer heb ik dit soort teksten ook alweer gehoord, oh ja in de jaren-40 van de vorige eeuw…
Ik ben bang dat de Jehova getuigen gelijk gaan krijgen: “The beginning of the dark ages, the end of civilization is near!” Ik ga alvast maar een hele grote boot bouwen….. heb je zin, dan mag je meebouwen!